Tehnologie

FERME INDUSTRIALIZATE ASAMBLATE CU PLACI MULTICUI

Fermele industrializate lemn sunt componente concepute individual, proiectate pentru a oferi un cadru structural de sustinere a acoperisului. Fermele industrializate sunt elemente prefabricate de cea mai buna calitate: lemn masiv, sortat pe categorii de rezistenta, imbinat cu conectori multicui si elemente de prindere din otel galvanizat(producator Mitek).

Utilizarea structurilor prefabricate pentru sarpante in locul celor traditionale ofera avantaje care situeaza aceasta tehnologie in topul preferintelor constructorilor profesionisti: reprezinta o metoda economica pentru realizarea tuturor tipurilor de acoperis: rezidentiale, comerciale, agricole si industriale. In plus standardele stricte de proiectare si fabricare a fermelor industrializate asigura structurii un grad sporit de siguranta.

Realizarea structurilor din lemn folosind noi tehnologii de prefabricare, ofera avantaje nete in comparatie cu structurile dulgheresti din capriori, evidentiindu-se prin:

 • consum redus de lemn (pana la 40% fata de structura traditionala);
 • punere in opera foarte usoara;
 • acuratete in realizarea detaliilor;
 • deschideri foarte mari (30m);
 • calcul structural conform Eurocod 5 Lemn.

Sistemul constructiv bazat pe utilizarea fermelor industrializate din lemn conform tehnologiei MiTek, se potriveste oricarui proiect de locuinte: mansarde, sarpante nelocuibile sau circulabile. De asemenea este ideal pentru constructii industriale, comerciale sau administrative, prin capacitatea de a realiza deschideri mari (pana la 30m) la preturi foarte atractive.

Procesul tehnologic de realizare sarpantelor industrializate, urmareste cateva etape clare:

 1. Proiectarea de rezistenta si a detaliilor de productie;
 2. Debitarea si pregatirea lemnului- conform sectiunilor si clasei de rezistenta din proiect;
 3. Asamblarea fermelor.

 

1. Proiectarea structurii de rezistenta

 • Procesul de productie incepe in biroul nostru de proiectare, unde se face analiza completa a intregului acoperis conform geometriei sale si a sarcinilor preluate de acesta.
 • Proiectarea pe software specializat MiTek 20/20 si RoofCon-TrussCon, permit inginerului proiectant un calcul complex de rezistenta si analiza detaliata a nodurilor conectate cu placi multicui.
 • Verificarea si calculul fermelor se face conform normelor EUROCOD si a standardelor nationale.
 • Elaborarea proiectului de productie prin fise tehnice detaliate, pentru fiecare ferma in parte: dimensiuni, unghiuri, pozitionarea placilor multicui la imbinari; consum specific de material si timp de executie
 • Elaborarea proiectului tehnic de montaj la nivel D.D.E.

*Pentru clientii si colaboratorii nostri, calculul structural impreuna cu toata documentatia tehnica (proiectul de rezistenta) este pusa la dispozitie gratuit in majoritatea cazurilor.

2. Debitarea si pregatirea lemnului

 • Pregatirea materialului se face cu cea mai mare atentie pentru a asiguara clasa de rezistenta prevazuta in proiect.
 • Debitarea se face pe baza detaliilor furnizate din proiectul de fabricatie.
 • Taierea se face cu utilaje specifice, in conformitate cu o lista de taiere, pentru a asigura o acuratete inalta a unghiurilor prevazute.

3. Asamblarea fermelor

 • Asamblarea se face prin pozitionarea conform schitei de montaj a tuturor elementelor ce compun ferma.
 • Fixarea placilor multicui la noduri se face prin presare, cu utilaje specifice ce pot dezvolta pana la 50 tone-forta, obtinand o rigidizare completa

 

Materiale folosite

Materialele  folosite si procesul de productie al proiectului dumneavoastra respecta cu strictete prescriptiile MiTek si standardul european EN 14250 cu privire la poducerea de structuri industriale din lemn asamblate cu placi multicui!

 • Lemnul – utilizat este lemn de rasinoase, in special molid, exploatat din bazinul forestier Valea Lotrului. Lemnul folosit este atent selectionat avand o umiditatea scazuta pentru punerea in opera.
 • Conectori metalici “multicui” – folositi in producerea fermelor industrializate sunt de productie MiTek.
 • Placile multicui MiTek, sunt realizate din fasii de tabla din oţel pre-galvanizat  S250GD+Z275 NAC/MAC/MBC, S280GD+Z275 NAC/MAC/MBC sau S350GD+Z275 NAC/MAC/MBC, conform EN10143:2006 si EN 10326:2004 sau EN 10346:2009, stratul de zinc fiind de minim 275 g Zn/m2. Grosimea tablei folosita la fabricarea conectorilor variaza intre 1 si 2 mm. Toate tipurile de placi multicui MiTek sunt conforme cu cerintele standardului european EN14545:2008 „Structuri de lemn. Piese de fixare. Cerinte”.

Singurul procedeu permis de realizare a imbinarilor cu placi multicui este cel prin presare; este interzisa realizarea imbinarilor prin oricare alte procedee.