Miradex Team
29 iun. 20213 min de citit
Fermele sunt ansambluri de bare sau zăbrele din lemn care deservesc ca structură de rezistență în cadrul unui acoperiș. Noi producem fermele din lemn prin tehnologia de prefabricare cu conectori multicui, folosim utilaje speciale de producție, ca de exemplu presă hidraulică cu care fixăm conectorii multicui în lemn și softuri specializate de modelare și calcul structura, pentru a atinge un optim din punct de vedere structural dar și de cost. Fermele sunt de mai multe tipuri și configurații, în funcție de tipul de acoperiș, dacă e șarpantă simplă sau mansardă.
Dar de fiecare dintre configurații, o fermă din lemn este alcătuită din următoarele elemente:
Primim foarte multe întrebări despre subiectul ferme din lemn, motiv pentru care ne-am gândit să facem un material video dedicat. În clipul de mai jos vei afla mai multe despre ce sunt fermele din lemn, cum se fabrică dar și ce avantaje și dezavantaje au. Trecem în revistă cele mai des întâlnite configurații de ferme. Enjoy!
Spre deosebire de dulgheria tradițională, fermele au câteva avantaje și beneficii de necontestat. Primul este faptul că fermele sunt realizate în sistem prefabricat, într-o hală de producție, folosind utilaje și softuri specializate. Crește productivitatea, scad erorile iar costurile sunt predictibile, adică ce s-a agreat în deviz se va livra în șantier. În plus, la ieșirea din fabrică fermele sunt însoțite de un certificat de conformitate și controlul calității în baza EN1420 și o garanție de 10 ani.
Un alt avantaj este faptul că lemnul folosit în producție este uscat, rindelulit și tratat înainte de a fi pus în operă. Prin prefabricare, reușim de asemenea să recuperăm resturile de lemn de dimensiuni mai mici, care poate fi folosite ca zăbrele în producția altor ferme. Optimizăm astfel consumul de lemn. Pe lângă lemn, organele de asamblare, șuruburi, colțare, ancore chimice sau cuie striate, sunt și ele certificate și calculate conform eforturilor pe care trebuie să le suporte.
De asemenea, fermele sunt un sistem foarte versatil care se pretează în orice variantă de acoperiș. Nu am întâlnit încă situații în care nu putem respecta arhitectura folosind ferme. Mai mult decât atât, în cazul mansardelor, fermele au marele beneficiu incontestabil prin faptul ca elimină stâlpii intermediari și obținem astfel o configurație open-space.
De celaltă parte, acoperișurile tradiționale se fac exclusiv în șantier, cu lemn a cărui calitate nu este certă, din care rezultă multe resturi care nu mai pot fi folosite, iar elementele de prindere precum scoabele și mustățile de sârmă au rămas în urmă.
Un dezavantaj, care este discutabil ar putea fi costul de investiție care este în general mai mare decât în cazul dulgheriei tradiționale. Dar sunt situații în care fermele sunt mai economice, în special în situațiile în care talpa inferioară înlocuiește planșeul peste ultimul nivel. Dar costul de investiție se justifică prin calitatea produsului.
Un alt dezavantaj este cel vizual în cazul în care structura acoperișului din lemn este aparentă. Conectorii multicui rămân vizibili și nu pot fi mascați, decât prin vopsire. Dar cu toate acestea, în unele situații nu este un impediment, cum e de exemplu Casa Costea, unde fermele au rămas aparente. Fermele mai au un dezavantaj în ceea ce privește partea de eficiență energetică și transfer de căldură. Zăbrelele de legătură dintre tălpile fermelor pot fi punți termice dacă nu sunt abordate corect și anulate prin detalii de execuție corespunzătoare.
În funcție de configurația zăbrelelor interioare, pot rezulta mai multe tipuri de ferme, destinate atât sectorului rezidențial, cât și industrial. De la șarpante simple cu 2 sau mai multe pante, la acoperiș mansardă open-space, fără stâlpi de sprijin în mijloc sau ferme din lemn pentru hale industriale.