Daniel Butucel
5 aug. 20222 min de citit
nZEB vine de la ”nearly Zero Energy Building” și este parte din Directiva 2010/31/UE („Directiva privind performanța energetică a clădirilor” sau „EPBD”). Potrivit Legii nr. 372/2005 și republicată în 2020 privind performanţa energetică a clădirilor, ”clădirea cu consum de energie aproape egal cu zero este clădirea cu o performanţă energetică foarte ridicată, la care necesarul de energie din surse convenţionale este aproape egal cu zero sau este foarte scăzut şi este acoperit, în cea mai mare măsură, cu energie din surse regenerabile, inclusiv cu energie din surse regenerabile produsă la faţa locului sau în apropiere.”
Practic, începând cu 1 ianuarie 2021, toate clădirile noi trebuie să îndeplinească acest standard pentru a fi recepționate. Cum proiectăm și construim la standard nZEB? Urmând principiile unei case pasive.
În cazul standardului nZEB, conform metogologiei de calcul MC-001/2021, limita maxima a necesarului de energie primară variază în funcție de zonele climatice, între 110-141,2 kWh/m2*an iar minim 30% din energie trebuie să provină din surse regenerabile produse local sau pe o rază de 30 km de coordonatele GPS ale clădirii.
Standardul nZEB se apică nu doar caselor, ci și clădirilor publice sau comerciale și are la bază cele 5 principii ale casei pasive, la care se mai adaugă unul, după cum urmează:
Coeficientul de transfer termic al peretelui U<0,15 W/m2*K. Cu cât este mai mic coeficientul, cu atât mai bine este izolată casă și pierde mai puțină căldură
Numărul de schimburi orare <0,6 la presiune 50 Pa. Adică 0,6 din volumul total de aer din casă se schimbă în totalitate prin infiltrații într-o oră
Anvelopă termică continuă fără punți termice, adică detalii de îmbinare dintre pereți, tavan, acoperiș, fundație și ferestre abordate corect
Sistem centralizat de ventilare mecanică cu recuperare de căldură cu eficiența >75%. În standardul nZEB sistemul de ventilație nu este obligatoriu, dar este necesar
Rama de tâmplărie și vitrajul trebuie să aibă un anumit coeficient U<1.0 W/m2*K. În cazul casei pasive, coeficientul U<0.8 W/m2K
Minim 30% din necesarul de energie primară al casei trebuie să provină din surse regenerabile: sisteme solare, pompe de căldură
Este un sistem constructiv foarte versatil cu numeroase avantaje. În primul rând lemnul este un material natural, rezistent, durabil și are o conductivitate termică foarte mică comparativ cu restul materialelor structurale. În al doilea rând, în sistemul constructiv timberframe, pereții exteriori portanți sunt prefabricați și conțin izolație termică suficientă și au o grosime relativ mică, rezultând astfel mai multă suprafață utilă. Mai multe detalii despre cum construiești nZEB în timberframe, în clipul nostru de mai jos de pe youtube.
O casă este o invetiție în timp și trebuie privită ca o investiție pe termen lung. Prin urmare, costul de investiție poate fi privit din prisma amortizării investiției. Astfel, dacă investești inițial în măsuri de eficientizare a consumului de energie ajungi să plătești în timp mai puțin pe întreținere cu 40%, 60% sau chiar 90% decât dacă ai fi ales să nu investești în eficiență. Așadar, un mare avantaj al unei case nZEB este faptul că va avea costuri de întreținere foarte mici în timp și nu va fi o povară lună de lună.
În plus, odată cu reducerea consumului de energie, scade și impactul pe care casa îl are asupra mediului, pentru că mai puțină energie înseamnă mai puține emisii de CO2 în atmosferă. O casă nZEB din lemn mai are un avantaj în acest sens și prin faptul că lemnul este un material de construcție regenerabil și cu amprentă negativă de carbon. Adică o casă din lemn stochează CO2 în structura sa. Despre acest subiect am scris mai multe detalii în articolul dedicat pe blog.
Lemnul ca material de construcție are un coeficient de conductivitate termică mai mic față de beton, oțel sau cărămidă și astfel permite o abordare mai simplă a punților termice. Mai mult decât atât, în aceeași grosime de perete de 15cm de exemplu, avem atât perete portant cât și spațiu de izolație termică tot 15cm. În sistemul clasic pe zidărie de 30cm de exemplu, e nevoie de minim 10cm de izolație pe fațadă, ceea ce înseamnă o grosime dublă de perete pentru același nivel de performanță termică. De aceea se mai spune în popor că o casă din lemn este o casă călduroasă. Un alt aspect important de menționat aici este protecția la zgomot. Izolația din pereți și acoperiș contribuie nu doar la protecția termică a casei, ci și la nivelul protecție la zgomot.
Se pot face case nZEB în fabrică? Cu siguranță! Avem chiar exemple concrete de structuri realizate în fabrică, în care am inclus în pereți izolații, membrane și placări și am livrat pereții gata de finisat.
Dacă ne uităm strict la cost, atunci da, o casă nZEB este mai scumă decât una obișnuită. Dar dacă ținem cont și de faptul că legea ne obligă să construim nZEB, poate fi un dezavantaj să nu construiești nZEB :) Se pot face case nZEB în orice sistem constructiv, dar dacă ne referim strict la structurile de lemn, atunci tot costul poate fi un dezavantaj. Noi facem casele din lemn în sistem prefabricat și putem echipa elementele de anvelopă termică - pereți, planșee și module de acoperiș - direct din fabrică cu placări, izolații, membrane, ferestre și chiar finisaje. De aceea, costul de investiție în avans poate fi un dezavantaj, fiind nevoie de mai multe materiale pentru producția structurii din lemn.
O întrebare foarte bună. Fără un proiect nu putem estima prețul corect. Evident, o casă nZEB are un cost de investiție mai mare decât una convențională, dar costul de investiție se amortizează în timp, datorită economiilor lunare de energie. Este foarte important ca procesul să înceapă încă din faza de proiectare. Avem parteneri arhitecți specializați pe proiectarea caselor nZEB și certificați Passive House, auditori energetici și proiectanți de structură și instalații specializați. Așadar, îți oferim 2 variante:
Colegul nostru Daniel Butucel a creat împreună cu cei de la E.ON un ghid nZEB, sub forma a 12 episoade pe youtube, pe înțelesul tuturor. Primul pas în construcția unei case este informarea și un astfel de ghid este bine venit, mai ale dacă nu ai foarte multe cunoștințe tehnice. Ghidul conține episoade despre cerințele nZEB, cum construiești și renovezi nZEB, cum arată un apartament care respectă aceste cerințe și ce soluții de finanțare există în acest sens, precum și exemple de studii de caz. Găsești mai jos ghidul.